Dierenpension / Kennel

Soms zijn er momenten waarop je niet zelf voor je hond of kat kunt zorgen. Denk aan een vakantie, een zakenreis of een ziekenhuisopname. In dergelijke situaties kan een dierenpension of kennel een betrouwbare en veilige oplossing zijn voor de opvang van je huisdier. 
 
Ga je toch liever met je huisdier op reis?

Lees hier meer

Vijf minuten lezen
Een huisdierpension/kennel kiezen
Zoek een pension bij jou in de buurt

Sommige huisdieren, vooral katten, vinden reizen een uitdaging. Daarom is het verstandig om op zoek te gaan naar een dierenpension bij jou in de buurt. Zo blijft de reistijd kort en de overgang zo rustig mogelijk. Vind je in de directe omgeving geen geschikte optie? Breid dan je zoektocht uit naar een grotere regio.

Belangrijke vragen bij het kiezen van een dierenpension of kennel:
  • Is er plaats op de gewenste data?
    • Wees er op tijd bij. Populaire dierenpensions en kennels zijn vaak al maanden van tevoren volgeboekt.
  • Welke vaccinaties zijn verplicht? Informeer tijdig welke inentingen je huisdier nodig heeft om toegelaten te worden.
  • Kunnen ze omgaan met speciale behoeften? Vraag of ze ervaring hebben met het verzorgen van dieren die medicijnen nodig hebben, speciaal voer eten of minder mobiel zijn.
  • Wat zijn de kosten? Vergelijk de prijzen van verschillende kennels. In de winter zijn er soms extra kosten voor verwarming of ze geven korting als je eigen voer meebrengt.
Bezoek het dierenpension voordat je boekt

Websites en brochures geven een eerste indruk, maar het is belangrijk de plek zelf te zien. Een persoonlijk bezoek geeft je een beter beeld van de omgeving, de verzorging en de sfeer. Een goed dierenpension laat je graag rondkijken, maak vooraf altijd een afspraak.

Controleer de volgende punten op je bezoek:

  • De faciliteit is goed gebouwd, goed onderhouden en ontsnappingsbestendig. Idealiter is er veel natuurlijk licht en een goede ventilatie.
  • Slaapplekken zijn ruim genoeg zodat het dier zich kan uitstrekken.  Voor een hond is een lengte van 1,80 meter ideaal.
  • Kattenhokken worden niet gedeeld, tenzij je dit specifiek vraagt.
  • De kattenhokken zijn voorzien van een comfortabel bed, krabpalen, een slaapplank en speeltjes. De optie is er om je eigen kattenhok mee te nemen.
  • De ruimte wordt op een veilige manier verwarmd.
  • Er is voldoende ruimte voor beweging, zowel binnen als buiten.
  • Het is er hygiënisch en er zijn geen opvallende geuren.
  • De aanwezige dieren lijken gelukkig en ontspannen.
  • Het personeel verwelkomt je en is bereid om te praten over de specifieke behoeften van je kat of hond.
  • Er is voldoende personeel, zodat alle dieren regelmatig één-op-één aandacht krijgen.
  • Ze eisen dat alle huisdieren gevaccineerd zijn. Als ze hier niet naar vragen, doen ze dit waarschijnlijk ook niet bij andere baasjes.
  • Er is een dierenarts beschikbaar indien nodig.
Boeken
Als je 100% tevreden bent, is het tijd om te boeken!
Bij het boeken moet het dierenpension of de kennel een schriftelijk verslag maken van jouw contactgegevens.
Daarnaast worden de contactgegevens van je dierenarts genoteerd, evenals een contactpersoon voor noodgevallen, indien je niet bereikbaar bent.
Ook worden de behoeften van je huisdier vastgelegd, zoals eventuele speciale diëten of medische aandoeningen.
Je huisdier voorbereiden
Een paar weken van tevoren
Proefverblijf
Als je huisdier nog nooit van huis is weggeweest, overweeg dan een proefverblijf. Laat je huisdier een dag of nacht in het dierenpension verblijven. Doe dit enkele weken voor je vertrek. Zo raakt je huisdier vertrouwd met de nieuwe omgeving. Het leert ook dat je weer terugkomt.
 
Maak je kat of hond vertrouwd met hun (reis)mand
Zet de mand thuis neer. Geef je huisdier wat eten of geef een beloning. Dit helpt om positieve associaties met de mand te creëren. Breng de geur van je huisdier aan in de reismand. Katten kunnen kalmeren wanneer ze hun eigen geur ruiken in de reismand. Wrijf zachtjes over hun wangen met een doek als ze ontspannen zijn. Gebruik daarna dezelfde doek om de reismand in te wrijven. Zo verspreid je de geur van hun gezichtsklieren over de mand. Voor een hond kun je een oud deken of gedragen kleding in de mand leggen. Dit zorgt voor vertrouwdheid.
 
Controleer de voeding
Als je twijfelt over de voeding die ze geven, gebruik dan eerst het voer waar je huisdier aan gewend is.
 
Geef Zylkene

Zodra de koffers verschijnen en de vakantie dichterbij komt, merkt je huisdier dat er iets verandert. Een natuurlijk voedingssupplement zoals Zylkene kan je huisdier helpen omgaan met deze gespannen situatie.

Op de dag
Voorzie voldoende tijd
Neem ruim de tijd om je huisdier naar het pension of kennel te brengen. Als je in paniek raakt en haast hebt, merkt je huisdier dit.
 
Neem vertrouwde spullen mee
Als het dierenpension het toestaat, neem dan het favoriete kussen of speelgoed van je huisdier mee. Een gedragen kledingstuk van jezelf kan ook helpen. De vertrouwde geuren bieden comfort en rust. Houd er rekening mee dat je huisdier hier mogelijk op kan kauwen tijdens hun verblijf.
 
Verspreid de geur
Het kan kalmerend werken om de geur van je kat in de ruimte te verspreiden. Wrijf zachtjes met een doek over hun wangen wanneer ze ontspannen zijn.  Wrijf de doek daarna langs het verblijf op ooghoogte van je kat.  Dit verspreidt de geur van hun gezichtsklieren, waardoor ze zich meer op hun gemak voelen.
 
Neem alles mee
Vergeet het paspoort, de supplementen en de medicijnen niet. De gevraagde vaccinaties moeten up-to-date zijn, indien je hond of kat niet in orde is met zijn vaccins mag je huisdier mogelijks niet verblijven in het dierenpension. Maak een geschreven lijst van de aandoeningen, medicijnen, eetgewoonten en speciale behoeften van je huisdier. Vermeld ook de gegevens van je dierenarts.Als je Zylkene gebruikt om je huisdier te ondersteunen, neem dit dan zeker mee.Zorg ervoor dat het dagelijks gegeven wordt tijdens het verblijf. Je kunt ermee stoppen van zodra je huisdier weer in zijn normale routine is.
 
Ontspan
Blijf vrolijk en vermijd troostend gedrag als je vertrekt. Dit voorkomt dat je huisdier zich zorgen maakt.
Je huisdier mee naar huis nemen
Controleer de ophaaltijd
Om veranderingen in routine te beperken, stellen dierenpensions vaak specifieke tijden in voor het ophalen en afzetten van huisdieren.
 
Kom terug in een routine
Dit helpt je huisdier zich veilig te voelen en normaal gedrag te vertonen. Verander je gedrag niet en vermijd overcompensatie. Dit kan ervoor zorgen dat je huisdier anders op je reageert.
 
Ga door met Zylkene
Ga door met het geven van Zylkene tot je huisdier zich weer helemaal op zijn gemak voelt.
 
Maak je geen zorgen
Het kan zijn dat je huisdier zich de eerste paar dagen na thuiskomst anders gedraagt. Onthoud dat ze in een onbekende omgeving zonder jou waren. Geef ze wat tijd. Bij aanhoudend gedrag, neem contact op met je dierenarts voor advies.